Stegras Bodenrapport – En repris av Sandvikenrapporten

Vargasbolaget Stegra har nyligen låtit ta fram en samhällsekonomisk analys och rapport för att motivera fortsatta investeringar i bolagets ännu icke färdigställda stålverk i Boden. Rapporten, som fram tills igår var hemligstämplad, uppvisar sådana brister att det inte är fel att jämföra den med Sandvikenrapporten som hävdade att Sandvikens kommuns mottagande av nyanlända 2014 var lönsamt.

Vargasbolaget Stegras stålverk, det konkursade batteriföretaget Northvolts systerföretag, är ännu inte klart men bolaget har redan betalt över en halv miljard kronor till Bodens kommunala bolag – och väntas ge tolv miljarder i skatteintäkter inom fem år.

Det visar en intern rapport som DN tagit del av.

– Glädjande. Vi har jobbat hårt för det här, säger näringslivschefen i Bodens kommun, Mats Berg till DN.

Den rapport som DN hänvisar till är framtagen av Sweco. Sweco är rådgivare när bolaget Stegra, tidigare H2 Green Steel (H2GS AB) utvecklar storskalig fossilfri ståltillverkning i Norrbotten. Anläggningen, med fullt integrerad stålproduktion baserad på en fossilfri tillverkningsprocess, syftar till att bidra till omställningen mot en fossilfri stålproduktion.

Swecorapporten, som är beställd av Stegra är avgörande för att kunna få med sig Bodens kommun för en fortsatt etablering samt för att kunna resa det kapital och de ytterligare krediter som erfordras. Bodens kommun har efter att Stegra etablerade sig gått från att vara en av Sveriges minst skuldsatta kommuner till att bli en av de högst belånade.

Relaterat: Stegras kapitalmarknadsdag – Kalldusch för Bodens kommun

Ledarsidorna kan idag publicera den fram tills igår eftermiddag sekretessbelagda rapporten i sin helhet. För även om det är Stegras interna arbetsmaterial och därmed omfattas av bolagssekretess så är rapporten inkommen till kommunen. 

Alla inkommande handlingar omfattas av offentlighetsprincipen.

Bodenrapporten – En upprepning av Sandvikenrapporten

Det är inte fel att peka på parallellerna med den rapport som Sandvikens kommun tog fram 2014 för att visa på vinsterna med hög migration och en stor volym av nyanlända till kommunen. Även denna rapport lyftes upp av DN trots de uppenbara brister som kunde identifieras redan vid publiceringstillfället. Först fyra år senare medgav DN att publiceringen var ett misstag.

Många av de antaganden som Sweco gör i analysen ligger utanför Boden och Stegras kontroll (energipriser, stålpriser, arbetskraftsutbud, koldioxidpriser, infrastruktur). Dessa parametrar har hög till medelhög risk på grund av deras beroende av externa marknader, politik och regional kapacitet. 

Relaterat: Så slapp Stegra redbarhetsprövningen

Dessa borde i viss utsträckning kunna kvantifieras genom scenariobaserade analyser eller känslighetsanalyser, men rapporten saknar sådana. 

Bristen på transparens kring data och metodik, tillsammans med Swecos ensidiga fokusering på positiva effekter, gör att analysen riskerar att överskatta de samhällsekonomiska vinsterna och underskatta riskerna.

Önsketänkande och inte fakta

Sweco förutsätter bland annat att befintlig infrastruktur (t.ex. vägar, järnvägar, elnät) kan hantera Stegras behov utan större investeringar. Redan nu har Luleå hamn ställt in den planerade utbyggnaden av hamnen samtidigt som Malmbanan saknar transportkapacitet för Stegra. Trots att just närheten till Malmbanan nämns som en fördel för bolagets etablering i Boden.

Relaterat: Så blev finansieringen av Northvolt och Stegra möjlig

De beräknade klimatvinsterna (5,4 miljarder kronor 2028, 13,7 miljarder kronor 2033) är baserade på antaganden om koldioxidpriser och globala utsläppsminskningar. Koldioxidpriser påverkas av EU:s utsläppshandelssystem (ETS) och globala klimatavtal, som är svåra att förutsäga. Om priserna sjunker eller om andra länder inte värderar fossilfritt stål lika högt, kan klimatvinsterna överdrivas.

Rapporten antar att tillräcklig arbetskraft kan rekryteras för att möta behovet av 9 400 sysselsatta under byggfasen och 7 000–8 000 under drift. Detta inkluderar inflyttning till Boden. Norrbotten har en begränsad arbetskraftspool, och konkurrens om kvalificerad arbetskraft från andra projekt kan leda till rekryteringsutmaningar. Dessutom kan inflyttning skapa press på lokal infrastruktur (bostäder, skolor), vilket inte analyseras tillräckligt i rapporten till kostnader som ligger utanför de samhällsekonomiska kalkylerna.

Rapporten förutsätter att Stegras fossilfria stål kan säljas till ett pris som gör projektet lönsamt, vilket skulle understödja de ekonomiska effekterna. Sweroc utelämnar dynamiken på stålmarknaden. Stålpriser är volatila och påverkas av global efterfrågan, konkurrens från traditionella (billigare) ståltillverkare och handelsrestriktioner. 

Om fossilfritt stål inte kan konkurrera prismässigt, kan de ekonomiska effekterna bli avsevärt lägre än förväntat redan vid små prisförändringar. Stål är en marknad med små marginaler och kräver volym.

Mest anmärkningsvärt är kalkylerna kring eleffekt. Stegras produktion är beroende av 10 TWh grön el årligen, vilket motsvarar en betydande del av Sveriges elproduktion. Rapporten antar att denna energi finns tillgänglig lokalt och till rimliga kostnader. Idag är denna parameter den mest osäkra och akuta vid sidan av behovet av väg- och järnvägskapacitet.

Extramaterial

Swecos rapport till Stegra daterad 2025-06-16.

Normalt ligger detta extramaterial tillgängligt endast för prenumeranter men då det finns ett samhällsintresse att delge detta underlag bredare så uppmanar jag er istället att bli prenumeranter.

Blir du betalande prenumerant kan vi fortsätta med vår grävande opinionsjournalistik.

Länken hittar du här, beställ idag.

Related Articles

Återvandring är oundvikligt

DEBATT • Sverige behöver storskalig återvandring för att lösa flera allvarliga samhällsproblem, något vår tankesmedja Heimr pekar ut i rapporten ”Återvandring är oundvikligt” som går…

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Kom på träffar med Svepet.nu