Julen – en nationell högtid

Så var den äntligen här igen: julen. Ända sedan barns­ben har det varit den hög­tid jag värderat allra högst. Det är jag nog inte ensam om. Julen med dess dofter, smaker, färger, ljus, musik och tra­ditioner, skapar en alldeles särskild mystik som inte enkelt låter sig be­skrivas i ord. De många intryck julen skänker oss som barn, får vi återupp­leva även i vuxen ålder.

Vi får ofta höra att julen inte alls är svensk. Det är en internationell högtid. De som annars aldrig bryr sig om kristendomen – kanske rentav föraktar den, och som förmodligen inte sätter sin fot i kyrkan på hela året – tycker nu att det är viktigt att påminna om att julen firas till minne av Jesu födelse, och han var ju fak­tiskt inte svensk.

Men finns det verkligen inget som är svenskt i vårt julfirande? Nej, inte det heller. För några år sedan lanse­rade Åhléns en julkampanj med bud­skapet ”En riktigt svensk jul har tysk gran, holländskt saffransbröd och turkisk tomte”. De är långt ifrån en­samma om att påstå sådant: varje år tävlar organisationer och opinions­bildare i att demontera det svenska julfirandet till beståndsdelar som var och en förkunnas vara fullständigt osvensk. Jag tänker i denna artikel inte ägna särskilt mycket utrymme åt att bemöta det eftersom jag ser det som trams. Låt mig ge ett exem­pel. Julgranen kom från Tyskland till Sverige för 300 år sedan men är fortfarande tysk. Mohammed kom från Afghanistan till Sverige för 3 år sedan och är redan svensk.

Ingen, särskilt inte nationalister eller konservativa, har några som helst problem med att julen är en högtid som firas av miljarder män­niskor över stora delar av världen. Vi har heller inga som helst problem med att en del jultraditioner i Sverige har ursprung, och förekommer, i andra länder. Den som med utgångs­punkt i detta påstår att julen inte är svensk, visar dock en avgrundsdjup ignorans inför att julen, överallt där den firas, också är en nationell hög­tid. För den svensk som aldrig nå­gonsin firat jul i ett annat land kan det nog vara svårt att föreställa sig. För den svensk som gör det, kommer omedelbart skillnaderna att upp­träda. Svensken kommer visserligen notera och uppskatta det som är ge­mensamt, men också ofrånkomligen tänka på det som saknas.

Jag talar av egen erfarenhet. Min fru är finlandssvensk. Vissa år firar vi jul i Sverige, andra år i Finland. Allmänt anses de två ländernas jul­firanden vara mycket lika varandra. Det är inte konstigt eftersom vi var samma land i 700 år och de kultu­rella banden mellan länderna har varit synnerligen starka även sedan dess. ”Nu tändas tusen juleljus” och många andra rikssvenska julsånger sjungs även i Svenskfinland, Lucia firas som i Sverige.

Men det finns mycket som hör ett rikssvenskt julfirande till, som upp­fattas som udda eller otänkbart av både svenskspråkiga och finsksprå­kiga i vårt östra grannland.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Related Articles

Söndagskrönika: Kan jag byta ras?

Om du föredrar att lyssna framför att läsa, varsågod: https://morklaggning.wordpress.com/wp-content/uploads/2024/12/kan-jag-valja-ras.mp3 Om biologiska markörer upphör att vara meningsfulla, och vi kan välja vårt kön, kan vi…

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Kom på träffar med Svepet.nu